Privatlivspolitik

Bestil dit domænenavn

Før du vælger dit domænenavn, skal du sikre dig, at det ikke er optaget. Det gør du ved at indtaste dit ønskede domænenavn i boksen herunder og klikke på ’Tjek domæne’. Men før du køber det, bør du gøre dig en række overvejelser, som kan være ret vigtige for din kommende hjemmeside. Domænenavnet, du vælger at købe, skal være let at huske og omhandle den funktion, som din hjemmeside skal have – uanset om der er tale om en blog, webshop eller noget helt tredje. Hvis du ønsker at læse flere gode råd til bestilling af domænenavn, kan du læse videre nederst på siden.

Introduktion til domænenavne

Et domænenavn kan ikke købes. Man lejer dem rent faktisk i en periode hos DK-Hostmaster, der er repræsentant for danske domæner med endelsen .dk. Det er i 2022 muligt at leje domænet i op til 10 år ved at registrere sig gennem en af de mange danske domæne udbydere. Når perioden er ved at være afsluttet, kan man leje sine domænenavne på ny og dermed beholde dem i endnu flere år. Man er dermed registrant af et domænenavn, men ikke ejer.

Hvilke symboler må mit domænenavn indeholde?

Domænenavne må ikke indeholde alle symboler. Du må kun bruge bogstaverne A – Z og tallene 0 – 9. Herudover må bindestreg – også gerne bruges, da det nogle gange hjælper til med at gøre et domænenavn mere fordøjeligt. Alle andre karakterer og symboler er ikke tilladt. Dit domænenavn skelner ikke mellem store og små bogstaver. De er altså ens.

Udenlandske symboler i et domænenavn

Der findes flere bogstaver i verden, end dem vi normalt anvender i Danmark. Vores alfabet er baseret på det moderne latinske alfabet og kaldes i daglig tale det “dansk-norske alfabet”. Vi har et par bogstaver, der adskiller sig fra andre sprog, der også har base i det latinske alfabet. Som bekendt, er det muligt at købe et domænenavn med æ, ø eller å. Disse bogstaver er unikke for det danske og norske alfabet.

Men vi er ikke alene i at være unikke. Tag f.eks. det russiske alfabet eller det græske. Grækerne har siden oktober 2018 kunne registrere deres foretrukne domænenavn med TLD symboler fra det græske alfabet, navnlig .ελ. Det skulle dog vise sig at tage ICANN knap 10 år, før de til sidst tillod den lokale TLD på græsk. Symbolerne lignede .EA for meget til, at de ville gå med til det i starten, men ICANN skiftede så mening nogle år efter.

Rusland har ligesom Grækenland sin egen TLD endelse .ru eller .рф. Denne bruges typisk kun lokalt, men er altså baseret på det russiske alfabet.

Valg af domænenavn

Når du skal til at vælge dit nye domænenavn, vil du muligvis erfare, at det er optaget. Det er således registreret til en anden person. De mest populære navne – typisk dem på 2, 3 eller 4 bogstaver – er stort set blevet registreret. Også de populære ord plejer at være optaget allerede. Du bliver derfor nødt til at være kreativ og tænke over formålet med din hjemmeside. Hvis der er tale om et konkret produktnavn eller brand – eller måske dit eget navn – er det vigtigt, at det figurerer i domænenavnet, så folk kan forbinde hjemmesiden med dig eller dit produkt. Det må også gerne være et navn, der har en god klang til det.

Kan jeg bruge Æ, Ø og Å i mit domænenavn?

Køber du et domænenavn med special karakterer – altså med æ, ø eller å, skal du sikre dig, at du også køber det domæne, der staves med internationale bogstaver – altså ae, oe, aa. Ellers kan du risikere, at folk pludselig laver en anden hjemmeside med det samme navn. Ved at benytte vores søge-boks, kan du let finde ud af, om dit ønskede domænenavn er ledigt. Hvis det er ledigt, kan du klikke videre og bestille det ved den mest anbefalelsesværdige og troværdige udbyder.

Hvem kan registrere et dansk domænenavn?

Du kan registrere et danske domænenavn, så længe du opgiver korrekt navn, adresse og dine betalingsoplysninger. Du vil både modtage et brev og en email fra DK-Hostmaster, som byder dig velkommen med dine brugerdata. Du kan dog ikke registrere dit domænenavn ved DK-Hostmaster direkte. Du skal igennem en af de mange danske registranter, som du bl.a. kan finde et udvalg af her på siden.

Svindel med domænenavne

De seneste år er reglerne blevet skærpet en anelse i forbindelse med misbrug og svindel fra danske domæner, primært begået af operationer fra udlandet. Der har været en lang række tilfælde, hvor falske webshops er blevet sat op, søgeoptimeret og dernæst afviklet, uden at godtroende danskere modtog de varer, de havde betalt for.

Dette finder stadig sted, så det er altid at anbefale, at man tjekker op på webshoppen, før man gennemfører sin betaling. I Danmark har vi både FDIH og e-mærket, hvor begge instanser generelt set kan garantere de besøgende et fuldt sæt handels-vilkår, der er i overensstemmelse med Købeloven.

domænenavn

Kan jeg registrere et domænenavn i udlandet?

Svaret er desværre ikke så enkelt. Alle lande har forskellige registrerings krav og lovgivning på området. Hvis du bor i Danmark og f.eks. er interesseret i at lave en svensk hjemmeside, kan du registrere det svenske domænenavn gennem en dansk registrant, som køber domænenavnet for dig. Dermed har du ikke selv registreret domænenavnet i Sverige, men blot ved en større dansk formidler af svenske domænenavne. I Norge er det som udgangspunkt ikke tilladt at have flere end 5 domæner registreret til sin person, og som virksomhed findes der andre regler med begrænsninger på antallet af tilladte domæneregistreringer.

Norge og Tyrkiet er to ud af mange lande, der kræver at man er statsborger for at kunne registrere et domænenavn. Thailand er et helt skævt eksempel, hvor man for at registrere et domænenavn skal have et aktivt firma med præcis samme navn – ellers kan du ganske enkelt ikke oprette en hjemmeside. Konklusion: Hvis du overvejer udenlandsk domæneregistrering bør du tjekke op på de gældende registreringskrav i det pågældende land forinden.

Find domæne og køb det hos vores samarbejdspartnere

Når du benytter Domæneguide.dk, skal du være opmærksom på, at vi udelukkende fungerer som en guide med det formål, at gøre det nemmest for dig at finde dit domænenavn og købe det online. Når du bruger tjek domæne boksen, vil du erfare, at du bliver henvist direkte til Uno Euro, hvis du vælger at fortsætte med at købe dit domæne. Dette har vi valgt fordi, vi mener at denne udbyder er bedst til både pris og kvalitet. Hvis du ønsker at købe domænet hos en anden udbyder, skal du benytte dig af vores oversigt. Find domæne, registrer det hos en af de anbefalede udbydere og herfra er du klar til at lave en hjemmeside.

Domæneguide.dk er repræsenteret hos ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) og følger med i alt, der rører sig på både den danske og internationale scene. ICANN er den enhed, som uddelegerer ansvar til de forskellige ccTLD registratorer, som i Danmark er DK-Hostmaster. De generiske (gTLD) web adresser er registreret ved større Internationale non-profit organisationer.

udløbne domæner

Udløbne domæner i Danmark

Når du leder efter et .dk domæne, kan du let komme til at løbe hovedet mod muren. Det kan være som at lede efter en nål i en høstak. Som beskrevet før, er de fleste domæner med en god klang allerede blevet registreret af andre. Hver dag bliver hundredvis af .dk domænenavne frilag af forskellige årsager. Nogle har ganske enkelt lukket forretningen ned og hjemmesiden tjener således intet formål længere, mens andre glemmer at betale regningen. Uanset hvad, der ligger som årsag, er det muligt for dig at opkøbe domænenavnet i det øjeblik det bliver lagt frit. Til dette findes der en lang række forskellige scannere og scrape tools, som du kan bruge kvit og frit.

Klar, parat, start! Der er flere om buddet

Du skal være hurtig til at registrere det domænenavn, du er brændt varm på – for du er langt fra den eneste, der sidder og holder øje. Det anslås at i omegnen af 500 danske online marketing personer holder øje med udløbne .dk domæner dagligt. De kan nemlig være guld værd, hvis de har en tillidsfuld historik og nogle flotte referencer.

Risiko ved at registrere et udløbet domænenavn

Udløbne domæner bliver brugt af professionelle online markteers til at bygge blogs, hvilket siges at fylde en stor del af Internettet i dag. Der kommer flere og flere til og google ved stadig ikke hvordan, de skal dæmme op for problemet. Folk bliver nemlig hele tiden bedre til at skjule deres hjemmesider. Mange gange, når et domænenavn bliver fritlagt, kan det have en god klang og virke ganske tilforladeligt – men pas på hvis du vil købe det.

Tjek altid dit domænenavn først

Det umiddelbart uskyldige domænenavn kan have været brugt til mange forskellige ting tidligere. Det er derfor vigtigt, at du tjekker domænets historik, inden du køber det. Det kan du f.eks. gøre på Archive.org – et online redskab, som tager screenshots af alle hjemmesider på nettet igennem deres aktive registrerings perioder. At finde et udløbet domænenavn kan være som at finde en usleben diamant. Det kan have en række indgående links fra autoritære hjemmesider og have været flittigt brugt førhen.

Men det kan også have en dyster fortid. Nogle domænenavne, omend gode og fængende, har været brugt til at svindle og bedrage. Det kan have skadelige indgående links fra tvivlsomme domæner – og det er næsten umuligt at få fjernet de skadelige links, når man ikke selv ejer de indgående domæner. Vores råd er derfor, at du bør give agt, hvis du overvejer at registrere udløbne domæner. De er typisk ikke hvad, de giver sig ud for at være.

© Copyright - Domæneguide.dk